Wedstrijden

Welke wedstrijden zijn er?

Competitie
De nationale zwemcompetitie wordt door de KNZB georganiseerd. Neptunus '58 komt in het seizoen 2019-2020 uit in de D2-competitie. De snelste tijden van iedere club op de verschillende afstanden in de diverse leeftijdsklassen worden omgerekend naar seconden en bij elkaar opgeteld. Als er op een bepaalde afstand geen deelnemers zijn, wordt er een vervangende tijd toegekend. De club met de laagste totaaltijd eindigt het hoogste in de stand. Op het programma staan afstanden van 50 tot en met 400 meter en diverse estafettes. De competitiewedstrijden zijn voor Junioren en ouder. 
De trainers bekijken per wedstrijd en per zwemmer wat de beste opstelling is. Het kan dus voorkomen dat je bij oudere zwemmers mee zwemt, of dat je een keer een afstand zwemt die je minder leuk vindt. Maar, ook zwemmen is een teamsport, samen bepalen we hoe hoog we in de competities eindigen!!! Om de competitiewedstrijden mee te mogen zwemmen, moet een zwemmer alle slagen zodanig beheersen dat hij/zij geen diskwalificaties krijgen. Om zo hoog mogelijk te kunnen eindigen, worden sommige zwemmers voor meerdere estafettes ingedeeld, en anderen niet. Wanneer het programma het toelaat, zullen zoveel mogelijk zwemmers estafette mogen zwemmen.
Programma 2019-2020

Circuits
Er zijn verschillende circuits:
 • Swimkick/Minioren (SWNZ doet mee met de Swimkick en Minioren)
  • Swimkick: 25 en 50 meters, voor de beginnende wedstrijdzwemmer.
  • Minioren: alle slagen, van 50 tot 400 meter. De beste minioren kunnen Regionale Minioren Finales zwemmen aan het einde van het seizoen.
  • > Programma Swimkick/Minioren 2018-2019
 • Minioren/Junioren  (SWNZ doet mee met de Minioren en Junioren)
  • Minioren: alle slagen, van 50 tot 400 meter. De beste minioren kunnen Regionale Minioren Finales zwemmen aan het einde van het seizoen.
  • Junioren: alle slagen, van 50 tot 200 meter.
Kampioenschappen
Om mee te mogen doen moet je sneller zwemmen dan een daarvoor gestelde limiettijd. Deze tijden staan op de blog onder Kampioenschappen. In november zijn er de Brabantse Winter Kampioenschappen (BWK) en in mei/juni zijn er de Regionale Zomer Kampioenschappen (RZK). Daarnaast zijn er ook nog Nederlandse Kampioenschappen. Ook hiervoor moet je limieten halen.
Als je je afvraagt of je al limieten hebt of hoever je er nog vanaf zit, kan je dat op de blog (pagina Kampioenschappen) bekijken.

Masterwedstrijden

Vanaf het jaar waarin je 20 wordt, mag je meedoen aan masterwedstrijden. De Zuidelijke Cirkel is een wedstrijdreeks in Brabant, Zeeland en Limburg met zes wedstrijden. Er zijn vrije slag en wisselslagklassementen, zowel over korte als over lange afstanden. Ook zijn er in januari en mei Nederlandse Kampioenschappen speciaal voor masters.
Programma Zuidelijke Cirkel 2019

LAC-wedstrijden
LAC staat voor Lange Afstands Circuit en is een serie wedstrijden met lange afstanden. In de loop van het seizoen worden de afstanden steeds langer. Hieronder zie je welke afstanden er in welke periode op het programma staan. LAC-wedstrijden zijn goed voor je conditie, en ook erg leuk omdat je jezelf uitdaagt om steeds verder te zwemmen. Een deel van de afstanden wordt ook gezwommen tijdens de competitie, circuit-wedstrijden en/of de vierkamp. De LAC-wedstrijden staan opgenomen in de wedstrijdkalender.
> Programma LAC 2018-2019

Open water wedstrijden
In de zomer doen verschillende leden van SWNZ mee aan open water wedstrijden in Nederland. Open water zwemmen is de tak van wedstrijdzwemmen die plaatsvindt in het open water: meren, plassen, kanalen en rivieren. Daarnaast wordt er ook nog in (open) zee gezwommen. De afstanden variëren hierbij van 250 meter tot wel 10 kilometer of meer, afhankelijk van je leeftijd en waar je je voor inschrijft. Er wordt meestal schoolslag of vrije slag gezwommen. De kosten zijn voor eigen rekening.

Recreatieve wedstrijden
Deze wedstrijden zijn voor de beginnende zwemmers om ervaring op te doen in het zwemmen van wedstrijden. Er wordt nog niet zo streng gekeken naar de uitvoering van de slagen, starts en keerpunten, waardoor de zwemmers minder snel gediskwalificeerd worden.

Limietwedstrijden en Overige wedstrijden
Om limieten te behalen voor diverse Kampioenschappen worden er limietwedstrijden georganiseerd. Deze wedstrijden zijn er niet alleen voor de zwemmers die dichtbij een limiet voor de diverse kampioenschappen zitten, maar voor iedereen die een afstand wil zwemmen en zo een pr of clubrecord wil aanscherpen! Een deel van de wedstrijden wordt door SWNZ betaald en een deel is voor eigen rekening. Daarnaast doen we aan nog een aantal wedstrijden mee. Dit is op uitnodiging van andere verenigingen en een mooie gelegenheid om een persoonlijk record of een limiet voor de Brabantse of Regionale Kampioenschappen te zwemmen. De TC bepaalt aan welke wedstrijden we deelnemen. Wil je aan een bepaalde wedstrijd deelnemen, bespreek dit dan met de TC!

Coopertest
Drie keer per jaar (september, januari en juni) wordt er door alle zwemmers de coopertest gezwommen. Iedereen probeert in 12 minuten zo veel mogelijk banen te zwemmen. De zwemmers mogen zelf kiezen welke slag ze zwemmen (wisselen mag), zodat het ook voor de jongste zwemmers vol te houden is. Er wordt gezwommen met twee zwemmers per baan, zodat ze geen last van elkaar hebben. Na afloop krijgen de zwemmers een oorkonde met daarop het gezwommen aantal meters.

Wat neem je mee naar een wedstrijd?
 • zwembroeken of badpakken 
 • minstens twee handdoeken 
 • zwembrilletje en je Neptunus-badmuts
 • je Neptunus-shirt en een korte of lange broek 
 • slippers 
 • wat te eten en te drinken (geen prik, en geen zoetigheid) 

Tijdens wedstrijden is het verplicht om de Neptunus-polo te dragen. Deze kan je bij Anja Pennings kopen.

Regels tijdens wedstrijden
 • Kom op tijd: We vertrekken vanaf zwembad de Molen Hey op de tijd die aangegeven staat op de uitnodiging. Zorg dat je dus ongeveer vijf minuten voor de vertrektijd aanwezig bent en meld je bij de ploegleiding. Zo weten we of iedereen er is, en of we al kunnen vertrekken.
 • Vervoer: Zorg zelf voor vervoer. Probeer met een aantal ouders om de beurt te rijden. Ga er niet vanuit dat er wel een plaats vrij is in een auto, maar regel het van te voren. Ga je rechtstreeks naar de wedstrijd, geef dit dan door aan de ploegleiding. Wie dit is, staat op de uitnodiging. Zorg dat je tien minuten voor aanvang van het inzwemmen aanwezig bent. Wacht in de hal op de rest van de ploeg. GA NIET ALLEEN HET ZWEMBAD IN!
 • Voor de race: De ploegleiding geeft aan wanneer je je klaar moet maken. Je staat vaak nog even te wachten bij de voorstart, en moet dan nog een stukje lopen naar de start, dus houd je shirt en slippers aan tot aan de startblokken, want anders koelen je spieren af. Ook heb je kans op vervelende infecties als je op blote voeten door het zwembad loopt.
 • Na de race: Na de race kijk je bij de klokker wat je officiële tijd was, en daarna ga je eerst naar de ploegleiding. Zij zijn ook benieuwd naar je tijd, en willen vaak de race nog even met je doorspreken. Ga niet eerst naar je ouders! Als je je afgedroogd hebt en je shirt weer aan hebt, is er vaak wel even tijd om naar je ouders te gaan. De ploegleiding geeft aan wanneer dat mag, en wanneer je weer terug moet zijn bij de ploeg.
 • Blijf bij de ploeg: Moet je naar de wc of wil je naar je ouders, vraag dan aan de ploegleiding of hier nog tijd voor is. Blijf niet ‘hangen’ bij de douches, toiletten of op de tribune. De ploegleiding is bij het bad, en kan dus niet in de gaten houden wat er elders in het gebouw gebeurt.
 • Blijf tot het einde van de wedstrijd: Iedereen blijft tot het einde van de wedstrijd, want ook de laatste zwemmers willen aangemoedigd worden! Bij de prijsuitreiking wordt ook iedereen verwacht, ook als je zelf geen medaille hebt gewonnen. Heb je een goede reden waarom je eerder weg moet, geef dit dan aan bij de ploegleiding.
 • Te gast: We zijn te gast in het zwembad, dus ruim je eigen afval na afloop even op. De ploegleiders zijn vrijwilligers, geen werknemers van de vuilnisdienst!

Afmelden
Het kan natuurlijk altijd een keer voorkomen dat je niet mee kan doen aan een wedstrijd. Als dat is vanwege een verjaardag of andere hobby, dan weet je dat meestal al een paar dagen van te voren. Meld je dan zo snel mogelijk af!!! Ben je ziek, geef ook dat zo snel mogelijk door. De boetes kunnen flink oplopen, en dat is natuurlijk zonde van het geld. Voor zwemmers die te laat afgemeld worden, moet Neptunus ’58 namelijk een boete betalen, en die boetes worden doorberekend aan de zwemmers.

Afmeldingstermijn Kosten
Tot 3 dagen voor de wedstrijd Geen kosten of boete
Tot 24 uur voor de wedstrijd Startgeld
Voor het inzwemmen Startgeld + ongeveer  €3,00 per zwemmer
Na aanvang inzwemmen Startgeld + ongeveer € 10,00 per start

Bij wie je moet afmelden, staat in de uitnodiging.Meld je je af op de dag van de wedstrijd, bel dan naar Sandra Schellekens, 06-19328836.

Leeftijdsindeling 2019-2020
In het seizoen 2019-2020 wordt de junioren 4 meisjes groep geïntroduceerd. Dus de huidige meisjes junioren 3 worden junioren 4 in plaats van jeugd 1.

meisjes
categorie
jongens
2013 + 2014*minioren 12013 + 2014*
2012minioren 22012
2011minioren 32011
2010minioren 42010
2009minioren 52009
 -minioren 62008
2008junioren 12007
2007junioren 22006
2006junioren 32005
2005junioren 42004
2004jeugd 12003
2003jeugd 22002
2002 e.o.senioren open2001 e.o.
* vanaf de 6e verjaardag kan er worden deelgenomen aan wedstrijden.

Minioren mogen meedoen in programma’s met zwemmers die maximaal 2 jaar ouder of jonger zijn. Bij wedstrijden staat vaak in het programma dat een afstand is voor bijvoorbeeld minioren 5 en later. Dit houdt in dat minioren 3, 4 en 5 hieraan mee mogen doen. Voor minioren 3 en later geldt minioren 1, 2 en 3, etc. Vanaf junioren 1 (meisjes) of minioren 6 (jongens) mag je starten bij de dames/heren.

Geen opmerkingen: