zaterdag 13 mei 2023

Uitslag Brabantse Zomer Kampioenschappen 13 t/m 21 mei in Eindhoven (50)

In Eindhoven werden van 13 tot en met 21 mei de Regionale Zomer Kampioenschappen gehouden. Dit zijn kampioenschappen voor de beste zwemmers van de provincies Zeeland, Noord-Brabant en Limburg. Zij zwommen tegen elkaar, maar voor de eindrangschikking van de individuele nummers werden de drie provincies gesplitst.

Dag 1, zaterdag 13 mei

Op de eerste dag kwamen er drie zwemmers in actie. Selina Janssen, vorig weekend nog actief op de Nederlandse Master Kampioenschappen, zwom de 400 wissel. Het was de eerste keer dat ze deze afstand op een kampioenschap zwom, en ook haar eerste keer in het 50-meterbad. Ze ging gecontroleerd van start op de vlinderslag en wist deze als snelste van haar serie af te leggen. Ook na de rugcrawl lag ze nog op kop. Pas na de eerste baan van de schoolslag, haar minste slag, werd ze ingehaald door één concurrente. Selina liet in de afsluitende vrije slag echter zien over voldoende inhoud te beschikken en wist zo toch als eerste van de serie aan te tikken. Ze zwom slechts drie tellen boven haar beste tijd uit het 25-meterbad, wat een uitstekende prestatie was. Ze eindigde als tiende Brabantse.

Vervolgens kwam Sandra Schellekens in actie op de 50 vrij. Het was pas haar derde Brabantse Kampioenschap, en haar eerste in het 50-meterbad. Sandra zwom net als Selina vorig weekend de NK Masters en kwam toen ook in actie op de 50 vrij. Ze bleef nu 0.12 seconde boven de tijd van Amersfoort en dat leverde haar de 46e plaats op.

Rens Hoogenboom (nog geen master) zwom de 50 vlinder. Hij ging goed van start en had alleen een beetje moeite met de slotmeters. Desondanks wist hij zijn snelste tijd uit het 50-meterbad met maar liefst driekwart tel te verbeteren. De sprinter was slechts een kwart tel langzamer dan zijn PR uit het 25-meterbad. Rens werd 37e.

Tot slot kwam Selina nogmaals in actie, maar nu op de 100 vlinder. Ze ging wederom gecontroleerd af op de eerste baan, maar was sneller dan tijdens haar oude toptijd na 50 meter. In het tweede deel kon ze dat goed doortrekken, en ondanks vermoeidheid in de laatste meters, kwam er een toptijd op de klokken. Ze verbeterde haar PR met bijna twee tellen. Ze bleef slechts 0.3 seconde boven haar beste tijd uit het 25-meterbad.

Dag 2, zondag 14 mei

geen deelname Neptunus '58

Dag 3, zaterdag 20 mei

De derde dag van deze kampioenschappen startte met de 4 x 50 wissel voor gemengde teams. Selina startte met de 50 rug en zwom haar derde tijd ooit, binnen 0.2 seconde van haar PR uit 2014. Daarna zwom Rens de schoolslag en hij was twee tellen sneller dan ooit in het 50-meterbad. Mirelle de Kort zwom vervolgens op de vlinderslag haar tweede tijd ooit en Jeroen van Dinther sloot op de vrije slag een halve seconde sneller dan ooit af. Helaas telt in een estafette alleen de tijd van de startzwemmer. Het kwartet eindigde op plek 11 en was fors sneller dan hun opgetelde persoonlijke records uit het 50-meterbad.
Vervolgens kwamen de beide heren in actie op de 50 vrij. Jeroen was de eerste van het duo en hij maakte op deze dag zijn debuut op de Brabantse Kampioenschappen. Wel nam hij al meerdere keren deel aan de NK Masters. Jeroen verbeterde in het Eindhovense bad zijn persoonlijke record, vorig jaar in hetzelfde bad gezwommen bij de NK Masters, met drie tienden van een seconde. Daarmee eindigde hij als veertigste. Rens eindigde op plaats 28 en hij was 0.3 seconde sneller dan twee maanden geleden, toen hij in Breda zijn beste tijd ooit zwom. Vervolgens kwam Mirelle in actie op de 100 school. Ze had haar race-tactiek aangepast en dat bleek een goede zet, want ze bleef binnen een seconde van de tijd die ze vorig jaar bij de NK Masters zwom. Ze eindigde op plek 22. 
Beide dames mochten op de 50 vlinder naast elkaar zwemmen. Selina was de snelste van de twee en met haar eindtijd was haar tweede tijd ooit. Alleen bij de NMK2022 was ze een fractie sneller. Mirelle zwom haar snelste tijd in bijna vier jaar. Selina werd twintigste en Mirelle 28e. Tot slot kwam Selina in actie op de 400 vrij, een afstand die ze bij de NMK twee weken eerder niet had gezwommen. Ze wilde onder de 5.20 en dat lukte: met 5.18 was ze vier tellen sneller dan ooit. Ze eindigde op plek elf.

Dag 4, zondag 21 mei

Rens mocht de slotdag voor Neptunus '58 openen met het koningsnummer, de 100 vrij. De sprinter Rens had vooral met de laatste 25 meter moeite, maar desondanks wist hij zijn persoonlijk record van een jaar geleden met 3,5 seconde. Hij eindigde als 38e. Vervolgens zwom Mirelle de 50 school. Zoals verwacht mist ze momenteel de explosiviteit die wel nodig is voor een 50 meter, maar toch wist ze een goede tijd neer te zetten. Alleen in 20219 was ze tweemaal sneller. Ze werd zestiende. 
Tot slot zwommen Selina en Mirelle de 100 rug. Mirelle ging hard af en was vervolgens ook zeer blij met haar eindtijd, een nieuw PR. Ze was anderhalve tel sneller dan haar oude toptijd, gezwommen in 2016. Selina's start ging niet echt goed en mede daardoor kwam ze ook niet lekker in haar slag. Desondanks verbeterde ze haar persoonlijke record in het 50-meterbad met meer dan anderhalve seconde. De dames werden 21e en 24e.





Geen opmerkingen: