donderdag 4 mei 2023

Uitslag NK Masters 4 t/m 7 mei in Amersfoort (50)

Van 4 t/m 7 mei werden in Amersfoort, net als in 2019, de Open Nederlandse Master Kampioenschappen gehouden. In totaal kwamen er een kleine negenhonderd zwemmers uit 15 landen uit heel Europa aan de start in het 50-meterbad van zwembad Amerena. Neptunus '58 was in totaal met zes masters actief op dit toernooi.

Dag 1 - donderdag 4 mei

Zoals gebruikelijk bijten de lange afstandszwemmers het spits af met de 1500 vrij. Sandra Schellekens kwam als eerste in actie. Na een mooie gelijkmatige race tikte ze aan na 23 minuten en 13,46 seconden. Daarmee was ze veertien seconden sneller dan vorig jaar in het 50-meterbad in Eindhoven bij de ONMK2022, maar ze was ook vier tellen sneller dan bij de ONMK korte baan in februari in Heerenveen. Met haar goede eindtijd eindigde ze als derde Nederlandse bij de dames 35+ en dus behaalde ze de bronzen medaille. Twee series later kwam Selina Janssen in actie. Het was de eerste keer dat ze de 1500 vrij in het 50-meterbad zwom, en dus was het even afwachten hoe het zou gaan. Ondanks dat haar armen de hele race zwaar aanvoelden, bleef ze wel een constant tempo houden. Na 800 meter was ze al bijna 22 seconden sneller dan haar snelste tijd in het 50-meterbad, van vier jaar eerder in hetzelfde bad. Na de dertig banen stopte voor Selina de klok op 21 minuten en 27,81 seconden. Daarmee werd ze vierde bij de dames 20+.

Dag 2 - vrijdag 5 mei

Op de tweede dag mocht Sandra als eerste het water in duiken en ditmaal voor de 400 meter vrije slag. Ze was twee tellen sneller dan vorig jaar in Eindhoven op deze afstand en doordat de nummer drie van de inschrijflijst ingeschreven was met een tijd uit het 25-meterbad en die tijd niet wist te benaderen, betekende het de tweede bronzen medaille voor Sandra van dit toernooi. Even later mocht ook Nana Dekkers deze afstand zwemmen. Het was de eerste keer dat ze deze afstand in het 50-meterbad zwom en hoewel ze keurig onder haar doeltijd bleef, was ze toch niet helemaal tevreden. Ze eindigde op de zevende plaats bij de dames 20+. Na een lange pauze was Nana ook weer de eerste die in de middagsessie het water in mocht. Ze zwom de 50 rug voor het eerst in een 50-meterbad en wist een plekje te stijgen: 26e. Ze bleef slechts iets meer dan een halve tel boven haar beste tijd uit het 25-meterbad. Daarna was het de tijd voor Rob van de Ven op de 200 school. Hij bleef een mooie lange slag houden en bleef slechts 0.01 seconde boven zijn tijd van vorig jaar. Daarmee werd hij achtste bij de heren 50+.

Vervolgens zwom het trio, op deze dag gecoacht door Mirelle de Kort, nog de 50 vrij. Als eerste kwam Nana in actie. Ze verbeterde haar PR uit het 50-meterbad van een jaar geleden met iets meer dan een seconde. Ze was zelfs 0.3 seconde sneller dan haar beste tijd van de korte baan en werd 24e. Sandra zwom exact een seconde boven haar PR van op de dag af tien jaar geleden en daarmee behaalde ze haar derde bronzen medaille van het weekend. Ze was 0.4 seconde sneller dan een jaar geleden. Tot slot bleef Rob 0.05 seconde boven zijn beste tijd van een jaar geleden. Hij werd dertiende in zijn leeftijdscategorie.

Dag 3 - zaterdag 6 mei

Op de derde dag werd er alleen 's middags gezwommen door Neptunus '58. De drie dames, Nana, Sandra en Selina, gingen van start met de 50 vlinder. Nana zwom deze afstand pas voor de tweede keer in het 50-meterbad en ondanks materiaalpech voor de start (haar badmuts scheurde) zwom ze drie tellen sneller dan ooit. Ze benaderde zelfs haar PR uit het 25-meterbad. Ze eindigde als 54e in totaal (51e Nederlandse) bij de dames 20+. In diezelfde categorie werd Selina gedeeld twaalfde (elfde Nederlandse). Ze zwom haar snelste tijd van dit seizoen. Sandra werd vierde bij de dames 35+ in haar snelste tijd in het 50-meterbad in bijna zes jaar. Vervolgens kwam Sandra wederom aan de start, maar dan op de 200 rug. Deze afstand zwom ze vijf weken geleden ook bij de limietwedstrijd in Breda maar in Amersfoort was ze een kleine drie tellen sneller. Ze werd daarmee elfde in totaal en negende Nederlandse. Rob zwom deze dag alleen de 100 school. Hij zwom zijn snelste tijd in vier jaar en bleef slechts anderhalve tel boven zijn PR. Rob werd achtste en zevende Nederlander bij de 50+. Nana zwom diezelfde afstand even later. Voor haar was het de eerste keer in het 50-meterbad en dus was er een PR voor haar. Ze eindigde als 25e (22e Nederlandse). Tot slot kwam Selina in actie op de 200 vrij. Ze zwom haar tweede tijd ooit en was slechts een halve tel langzamer dan haar PR van voor corona. Ze eindigde als zestiende (vijftiende Nederlandse).

Dag 4 - zondag 7 mei

Voor twee masters begon de slotdag van de ONMK vroeg, want de 800 vrij ging al om 09.00 uur van start. In serie 2 kwam Sandra in actie en ze had een schema in gedachten waarop ze door Selina gecoacht werd. Doel was om eindelijk weer (na zes jaar) onder de 12 minuten te zwemmen. Dankzij het coach-werk van Selina, maar zeker ook dankzij de dame die in de baan naast haar zwom, slaagde ze in haar missie: 11.57.40. Enkele series later waren de rollen omgekeerd en lag Selina in het water en stond Sandra op de kant. Het doel was een PR en wellicht ook onder de 11 minuten. Dat eerste lukte, want ze zwom dertien tellen dan haar oude toptijd, de tussentijd van afgelopen donderdag op de 1500 vrij. Helaas bleef ze met 11.03.05 wel een fractie boven de grens van de 11 minuten. Sandra werd vierde Nederlandse (zevende overall) en Selina vijfde.
In de middag werd de ploeg uitgebreid met nog vier zwemmers. Als eerste stond de 100 vrij op het programma. Nana verbeterde haar PR van enkele weken geleden met vier tellen en was zelfs sneller dan ze ooit was in het 25-meterbad. Ze werd 44e. In diezelfde leeftijdscategorie, 20+, werd Selina achttiende. Ze zwom haar tweede tijd ooit, slechts 0.13 boven haar PR van een jaar geleden. Elke Schellekens zwom naar de 22e plaats bij de dames 30+. Elke zwom haar tweede tijd ooit: alleen in 2007 was ze iets sneller. Bij de heren zwom Jeroen van Dinther (25+) naar de 21e plaats en ook hij was slechts eenmaal sneller. Rob van de Ven zwom 0.2 seconde sneller dan zijn oude toptijd, vier jaar geleden in hetzelfde bad gezwommen. Hij eindigde daarmee als twaalfde. Vervolgens zwommen beide heren ook de 50 school. Jeroen zwom iets boven zijn beste tijd en werd zestiende. Rob werd zevende (zesde Nederlander) en was slechts een tiende langzamer dan een jaar geleden. De dames Nana, Elke en Sandra zwommen de 100 rug. Nana zwom een fractie boven haar tijd van Breda enkele weken geleden en noteerde dus haar tweede tijd ooit. Ze werd 28e. Elke zwom slechts twee tellen boven haar 16 jaar oude PR en was maar liefst vier tellen sneller dan vorig jaar. De tevreden zwemster werd negende (achtste Nederlandse). Sandra bleef een tel bóven haar tijd van vorig jaar en werd zesde.
Tot slot zwommen Selina, Sandra, Rob en Jeroen nog de 4x50 vrij. Selina zwom voor de tweede keer in haar leven onder de dertig seconden. Sandra en Rob zwommen deze afstand afgelopen vrijdag ook individueel, maar waren nu sneller. Jeroen zwom een fractie onder zijn PR van een jaar geleden. Het kwartet werd vierde in de categorie Mix 120+.




Geen opmerkingen: