zondag 6 oktober 2013

Uitslag D2 ronde 1 - zondag 6 oktober in Boxtel

Zondag 6 oktober werd de eerste ronde van de D2-competitie gezwommen. In Boxtel kwamen twintig zwemmers in actie.Er werd gestart met de 4 x 100 vrij voor dames, met in baan 2 het A-team en in baan 1 team A-plus. Selina Janssen (A) startte met een verbetering van haar PR met bijna twee seconden. Daarna zwommen Demi van Os, Sandra Schellekens en Bente van Bergen net boven hun beste tijden. Bente kon ondanks een geweldige eindsprint net niet voorkomen dat de eerste plaats naar de Treffers ging. Het verschil was minimaal. Het A-plus team begon met een erg scherpe start (zolang de officials je niet terugfluiten is de start niet vals maar 'scherp') van Anouk van Lokven en vervolgens zwommen Elke Schellekens, Lara vd Ven en Manissa vd Brand. Dit team eindigde als vijfde.
Vervolgens kwamen vier jongens in actie op de 4 x 50 wissel. Wessel Verhoeven startte op de rug met een verbetering van zijn PR met bijna twee tellen. Vervolgens zwom Pim de Crom de twee banen schoolslag een halve seconde sneller dan zijn PR. Rik den Otter vlinderde ongeveer zijn eigen tijd en toen mocht Luc vd Loo het afmaken op de borstcrawl. Zijn PR staat op 32.02, maar in Boxtel zwom hij onder de dertig seconden! Daarmee waren ze 4,5 seconde sneller dan hun inschrijftijd en werden ze eerste.

Daarna stonden de individuele nummers op het programma. Naomi Jansen (9 jaar) nam het op tegen zwemsters die soms wel twee jaar ouder waren, maar deed het uitstekend. Bij haar debuut op de 50 school werd ze zesde en op de 50 rug eindigde ze als tiende. Op de rugslag was ze 3,5 seconde sneller dan bij haar allereerste wedstrijd, in januari van dit jaar. De jongens uit 2000 en 2001 hadden de 100 wissel en 100 vrij op het programma. Wessel Verhoeven was bijna de hele week ziek geweest, maar zwom prachtige tijden. Op de wisselslag was hij tien seconden sneller dan ooit en op de vrije slag was hij een seconde sneller dan zijn toptijd. Op beide afstanden veroverde hij het brons. Mathijs vd Oever zwom de 100 wissel voor het eerst en had er zo'n zin in dat hij helaas te vroeg van het startblok vertrok. Op de 100 vrij verpulverde hij zijn oude toptijd: maar liefst 19 seconden gingen er van zijn persoonlijke record af! Hij eindigde als negende.
1998 en 1999 zwommen de 50 vrij en 100 school. Selina zwom op de vrije slag naar het goud, maar bleef net boven haar toptijd van eind juni. Anouk van Os veroverde brons op deze afstand en was 0,6 seconde sneller dan ooit. Op de schoolslag was er zilver voor Anouk (verbetering van 2,5 seconde) en brons voor Selina. Bij de jongens slaagde Luc er net niet in onder de grens van dertig seconden te duiken op de 50 vrij: 30.02. Wel was hij exact twee seconden sneller dan zijn PR. Pim werd achtste. Op de 100 school waren er dikke PR's en twee medailles: Pim behaalde goud dankzij een verbetering van 5,5 seconde en het zilver was voor Luc met een verbetering van ruim zeven tellen.
Voor de zwemmers uit 1996 en 1997 was er een zwaar programma met de 100 vlinder en 200 vrij. Bente is na een uitstapje van 4 jaar bij Zeester-Meerval (Uden) weer terug bij haar oude club. Ondanks dat dit haar eerste wedstrijd sinds november vorig jaar was, waren de tijden uitstekend. Op beide afstanden was ze veruit de snelste en bleef ze ruim binnen de Brabantse limieten. Tevens zwom ze clubrecords op beide afstanden. Ook de andere dames zwommen uitstekend. Lara  verbeterde haar PR van 2,5 jaar geleden op de 100 vlinder en werd vierde. Demi was een fractie langzamer dan haar beste tijd en werd zesde. Marleen van Dijk zwom twee PR's in één race: haar tijd na 50 meter was twee tellen sneller dan ooit en haar eindtijd drie tellen. Ze eindigde als achtste. Op de 200 vrij bleven Lara, Demi en Marleen net boven hun beste tijden. Rik den Otter (1999) was ook in deze categorie ingeschreven en behaalde op beide afstanden zilver. Op de 100 vlinder was hij driekwart tel sneller en op de 200 vrij bleef hij slechts een fractie boven zijn toptijd van de Brabantse Kampioenschappen. De grootste verbetering kwam zoals verwacht van Jeroen van Dinther op de 100 vlinder. Zijn PR stond namelijk sinds maart 2009 op 1.53, maar gisteren zwom hij al 1.27 in de training. Uitgerust kon hij in de wedstrijd nog een stuk sneller: 1.20.98 kwam er op de klokken! Daarmee behaalde hij een verrassende bronzen medaille. Die kleur was er ook op de 200 vrij, dankzij een verbetering van zijn toptijd van anderhalf jaar geleden met zestien tellen.
De oudste zwemmers kwamen in actie op de 50 school en 100 wissel. Op de schoolslag was er brons voor Anouk. Manissa werd zevende, Sandra achtste, Elke tiende en Jet vd Bersselaar elfde. De dames bleven binnen anderhalve tel boven hun PR. Bij de heren was er zilver op diezelfde afstand voor Frank Hovenier en brons voor Tom vd Loo (1997). Tom zwom een seconde sneller dan ooit en is slechts een tel verwijderd van de Brabantse limiet. Op de 100 wissel waren er geen medailles. 
Tot slot was er de 4x100 vrij. Rik startte en gaf vervolgens het 'stokje' over aan Jeroen. Beide heren zwommen iets boven hun beste tijden, wat ook niet gek is na de 100 vlinder en 200 vrij. Vervolgens was het de beurt aan Pim om de voorsprong te behouden, wat hem ook lukte. Tot slot kwam Luc nog in actie. Hoewel hij streed voor wat hij waard was, met een prachtige 1.06 als split (vier seconden onder zijn PR) kon hij niet voorkomen dat hij net voorbij gestreefd werd door een zwemmer van Zegenwerp. De eindtijd van de vier jongens van Neptunus '58 was anderhalve tel sneller dan de inschrijftijd en dus uitstekend! Dat werd nog bevestigd door het feit dat ze het oude estafetterecord met maar liefst elf seconden aanscherpten. Jeroen en Luc hadden dit record al op hun naam staan, destijds gezwommen met Delane Lathouwers en Mark van Dinther.

Uitslag
Tussenstand

Geen opmerkingen: