woensdag 18 december 2019

Uitslag LAC december 2019

De maand december staat ook dit jaar weer in het teken van de LAC.

De vrije slag wordt gezwommen over 200, 400 of 800 meter, afhankelijk van de leeftijd. Daarnaast staat voor iedereen de 200 wissel op het programma.

800 vrij
19 zwemmers kwamen in actie op de 800 vrij. Bij de junioren was Puck Bakker de snelste. Ze verbeterde haar PR halverwege met een tel en was na 32 banen bijna twintig tellen sneller dan ooit. Fenne van Heesch zwom voor het eerst verder dan 100 meter vrije slag in een wedstrijd maar zwom zeer constant en wist op het einde nog te versnellen. Nummer 3 Zoë Hoogerdijk zwom wat wisselvalliger, maar ook zij liet keurige tijden noteren. Zoë verbeterde haar PR op de 400 vrij met bijna vijf seconden tijdens haar eerste 800 vrij. Lotte Welvaarts zwom eind vorig seizoen al eens de 800 vrij, maar was nu veel sneller. Ze verbeterde haar PR op de 200 vrij met vier seconden en die op de 400 vrij met veertien. Na 800 meter was ze 32 seconden sneller dan ooit! Jeugdzwemster Naomi Janssen had als doel onder de twaalf minuten te zwemmen, en ze slaagde ruimschoots in haar missie met 11.46.98. Naomi zwom zeer constant en dat leverde een PR op de 400 vrij op van vier seconden en na 800 meter van 21 seconden. Zus Selina was de snelste bij de senioren. Zij slechtte de grens van elf minuten door na 10.56.52 aan te tikken, goed voor een PR van acht tellen. Mirelle de Kort is van nature een echte sprinter, maar laat zien de langere afstanden ook steeds beter te beheersen. Na 400 meter zat ze slechts een tel boven haar beste tijd en na 32 banen was ze maar liefst 28 tellen sneller dan ooit! Claartje Rijken verbeterde zich met zeventien seconden en was de nummer drie bij de dames. Na 400 meter was ze al zeven seconden sneller dan haar persoonlijke record. Sandra Schellekens en Demi van Os zwommen de totale 800 meter zij aan zij. Uiteindelijk kwam het aan op de eindsprint en was Sandra slechts 0.08 seconde sneller. Elke Schellekens zwom vlak en wist op het einde nog mooi te versnellen. Ze bleef slechts twee tellen boven haar PR uit 2012, een topprestatie dus. Nana Dekkers zwom de 800 vrij voor het eerst en was veel sneller dan ze zelf had verwacht. Na 400 meter was ze al bijna een halve minuut sneller dan ooit! Ildiko van der Ploeg was de achtste senioren-zwemster op deze afstand.
Bij de jongens junioren ging Rens  Hoogenboom op de eerste 200 meter hard van start en lag ruim voor op Sandra en Demi. Daarna deed hij het wat rustiger aan en uiteindelijk bleef hij in zijn eerste 800 vrij een fractie onder de geschatte inschrijftijd, die hij zelf onhaalbaar achtte. Ook de 400 vrij had hij nog niet eerder in een wedstrijd gezwommen. Raf Meemelink zwom eveneens voor het eerst de 800 vrij. Na 200 meter was hij tien tellen sneller dan ooit en na 400 meter negen. Bij de jeugd liet Lars van Halder zien met sprongen vooruit te gaan. Hij zwom nog nooit verder dan een 100 vrij in een officiële wedstrijd. Vorig jaar december zwom hij buiten mededinging een 400 vrij, maar hij was nu na 200 meter ruim 1 minuut en 20 seconden sneller dan toen en na 400 meter al meer dan 2,5 minuut! Na 800 meter kwam er dan ook een keurige eindtijd binnen het kwartier op de klokken. Timon van der Sluis is pas kort geleden gestart met wedstrijdzwemmen en hij zwom de 400 vrij. Hij was slechts een fractie langzamer dan Lars tijdens zijn race, een keurige prestatie voor deze nieuwe wedstrijdzwemmer.
Bij de senioren waren er drie heren op deze 800 vrij. Jeroen van Dinther zwom een fractie boven zijn PR van eind vorig seizoen. Kristian Knol ging weliswaar iets sneller af dan Jeroen, maar na 400 meter lagen de heren vrijwel gelijk, waarna Jeroen weg kon zwemmen bij Kristian. Uiteindelijk was het verschil zo'n tien seconden. Het was voor Kristian vele jaren geleden dat hij een dergelijke lange afstand zwom. Ook voor Mark Schellekens, na vele jaren terug van weggeweest bij het wedstrijdzwemmen, was het lang geleden dat hij een 800 vrij zwom. Halverwege ging zijn brilletje stuk, waardoor hij 400 meter zonder brilletje heeft gezwommen. De materiaalpech leverde even wat oponthoud op, maar daarna ging hij weer verder met zijn vlakke race.
De jongere zwemmers moeten met de LAC een kortere afstand zwemmen. Zo zwom Thom Bakker (8 jaar) zijn eerste officiële binnenwedstrijd, nadat hij afgelopen zomer natuurlijk wel al vier keer een 250 vrij in open water had gezwommen. Nu stond voor hem de 200 vrij op het programma, en dat leverde dus drie PR's op: 50, 100 én 200 meter. Grote zus Rafke zwom de 400 vrij. Helaas leverde dat net geen PR op. Rob van de Ven zwom samen met Rafke de 400 vrij. Het was voor hem de eerste keer dat hij verder dan 100 meter vrije slag zwom. Na een licht oplopend schema waren er PR's op de 200 en 400 vrij.

Daarnaast stond voor iedereen behalve Thom de 200 wissel op het programma. Bij de meisjes junioren was Puck de snelste, dankzij een PR van bijna twee tellen. Fenne en Zoë volgden in hun eerste 200 wissel. Lotte zwom deze afstand wel al eerder, en nu was er een verbetering van maar liefst 22 seconden! Jeugdzwemster Naomi zwom een fractie boven haar PR. Bij de senioren was Mirelle de snelste, maar ze wist zich net niet te verbeteren. Selina zwom 3,5 seconde sneller dan ooit. Elke en Sandra zwommen sneller dan hun inschrijftijd, terwijl Claartje, Demi en Ildiko er iets boven bleven. Nana verbeterde haar persoonlijke record met maar liefst 23 seconden!
Bij de jongens was er een PR van 25 seconden voor Rens en mogelijk ook een startbewijs voor de Regionale Zomer Kampioenschappen als de limieten (die nu nog niet bekend zijn), niet veranderen. Raf en Lars zwommen deze afstand voor het eerst en lieten mooie tijden noteren. Raf verbeterde zelfs zijn PR op de 50 vlinder met vier seconden, terwijl Lars zelfs nog nooit een 50 vlinder in een wedstrijd had gezwommen. Bij de heren was Jeroen de snelste, dankzij een PR van bijna zes seconden. Mark was de nummer twee en Kristian de nummer drie. Mark en Kristian waren al eens sneller.

Geen opmerkingen: