zaterdag 28 december 2019

Uitslag Swimmeet 28-30 december in Maastricht

Al vele jaren gaat er een (kleine) afvaardiging van Neptunus '58 naar Maastricht om tussen de kerstdagen en de jaarwisseling nog één keer zo hard mogelijk te zwemmen. Dit jaar komen er vijf zwemmers in actie.

Dag 1 - zaterdag 28 december
De twee jongste zwemmers, Fenne van Heesch en Rens Hoogenboom, trapten af met de zwaarste afstand, de 100 vlinder. Fenne was als tachtigste ingeschreven met een tijd net onder de twee minuten. Dit is echter een tussentijd van de 400 wissel uit april dit jaar, dus was de verwachting dat ze flink sneller zou kunnen. En dat lukte: ze was maar liefst 20 seconden sneller dan haar inschrijftijd! Daarmee steeg ze vijftien plaatsen naar de 65e plaats. Rens ging (zoals verwacht) als een speer van start en moest dat in het tweede deel van de race bekopen. Desondanks verbeterde hij zijn persoonlijke record met bijna dertien seconden. Rens eindigde als 38e. Vervolgens zwommen de senioren de 100 school. Nana Dekkers verbeterde haar persoonlijke record met zes tellen en was na 50 meter al een fractie sneller dan haar PR. Daarmee eindigde ze als 39e. Mirelle de Kort bleef iets boven haar beste tijd en staat daarmee tweede reserve voor de finales van vanavond. Rob van de Ven bleef slechts 0.07 seconde boven zijn PR en was daarmee veel sneller dan eerder dit seizoen. Hij werd 64e.
De volgende afstand was de 50 rug voor junioren. Fenne miste haar start, mocht vervolgens alsnog starten tussen de jongens en zwom prompt een PR van anderhalve seconde! Ze eindigde als zeventigste en steeg daarmee negen plaatsen. Door de onrust bij de voorstart miste ook Rens zijn start, hij zal niet meer van start gaan op deze afstand. Op de 50 vlinder was Nana een halve tel sneller dan haar PR (uit het 50-meterbad) en dat leverde de 43e plaats op. Mirelle zwom iets meer dan een halve seconde boven haar PR en werd negentiende.
Op de 100 vrij trok Fenne de goede lijn door: ze verpulverde haar PR van begin oktober met vier tellen en was halverwege al anderhalve seconde sneller dan haar PR op de 50 vrij! Ze steeg elf plaatsen naar de 63e plaats. Rens verbeterde zijn PR met drie seconden en won daarmee zijn serie overtuigend. Hij eindigde op plaats 34. Nana zwom op de 100 rug de op één na grootste verbetering van de dag: ze zwom maar liefst veertien tellen sneller dan haar oude toptijd! Mirelle zwom haar tweede tijd ooit (alleen in oktober 2017 was ze sneller) en eindigde als 24e.

Dag 2 - zondag 29 december
Dag 2 van de Swimmeet begon met de 100 rug voor Fenne en Rens. Fenne begon met het kleinst mogelijke persoonlijke record: ze verbeterde haar PR met 0.01 seconde. Rens begon na 50 meter met een verbetering van zijn beste tijd met 0.3 seconde en was na 100 meter bijna vier seconden sneller dan ooit. Ze werden 69e en 46e. De dames begonnen met de 100 vlinder. Nana was acht tellen sneller dan haar oude PR, gezwommen als tussentijd van de 400 wissel dit voorjaar. Ze tikte als 39e aan. Mirelle werd met haar tweede tijd ooit zestiende en plaatste zich daarmee voor de B-finale van vanavond.
De 50 meter van dag 2 was voor de junioren de 50 vlinder. Fenne verbeterde haar PR met 0.17 seconde en werd 74e. Rens bleef slechts een halve tel boven zijn nog jonge persoonlijke record en daarmee eindigde hij als 23e. Nana was op de 50 rug bijna twee seconden sneller dan ooit en dat betekende de 54e plaats. Mirelle eindigde op die afstand als 24e in haar snelste tijd van 2019.
Vervolgens werd de 100 school gezwommen. Fenne verbeterde tot nu toe iedere start haar PR, en dat was ook nu weer het geval: ze zwom negen tellen sneller dan ooit! Daarmee werd ze 65e. Rens zwom een PR van zes seconden en eindigde op plaats 34. Op het koningsnummer, de 100 vrij, zwom Nana bijna een seconde sneller dan haar oude toptijd en daarmee werd ze 47e. Mirelle eindigde als dertigste en Rob als 99e. Beiden zwommen al eens sneller, maar met name Rob was tevreden met zijn tijd onder de 1.15.
's Avonds mocht Mirelle nogmaals in actie komen, in de B-finale van de 100 vlinder. Ze was 0.66 seconde sneller dan in de ochtend en daarmee werd ze zevende. Ze zwom op deze laatste zondag van 2019 haar tweede en derde tijd ooit op de 100 vlinder.

Dag 3 - maandag 30 december
Ook op dag 3 gingen de zwemmers door met het verbeteren van persoonlijke records. Fenne ontpopt zich steeds meer als een schoolslagzwemster en ze was nu maar liefst 2.78 seconde sneller dan ooit! Daarmee werd ze 48e. Ook bij Rens gaat de schoolslag steeds beter: hij was 2.59 seconde sneller dan zijn oude toptijd en staat met de zeventiende plaats eerste reserve voor de B-finale van vanavond.  Door afmeldingen mag hij echter toch starten vanavond. Nana deed niet onder voor beide junioren en was 2.55 seconde sneller. Zij werd 34e. Mirelle is niet helemaal fit naar Maastricht afgereisd maar laat desondanks redelijke tot goede tijden noteren. Op de schoolslag bleef ze boven haar beste tijd, omdat ze twee keer niet goed uitkwam bij de muur. Hopelijk is ze over vier weken bij haar eerste NK Masters weer topfit. Rob liet zien dat de goede vorm voor de NK Masters eraan komt: hij bleef slechts 0.03 seconde boven zijn beste tijd! Hij werd 71e, Mirelle 24e.
Op de 100 wissel maakte Fenne haar debuut, terwijl ze eind vorig seizoen wel al een 400 wissel gezwommen had. Ze zwom bijna zeven tellen onder haar geschatte inschrijftijd en werd 64e. Rens verbeterde zich met vijf seconden en werd 29e. Nana zwom voor het eerst deze Swimmeet geen PR, maar zwom haar tweede tijd ooit, wat goed was voor de 47e plaats. Mirelle bleef binnen een seconde van haar PR en in haar derde tijd ooit werd ze 23e.
De slotafstand was de 50 vrij, en die afstand leverde nog drie PR's op voor de Neptunus-zwemmers. Als eerste verbeterde Fenne zich met 2.6 seconde, waardoor ze als 61e eindigde. Vervolgens tikte Rens als negentiende aan met een PR van een kwart tel. Door diverse afmeldingen mag hij vanavond in de B-finale nogmaals in actie komen. Nana was vervolgens 3,5 seconde sneller dan ooit in een 25-meterbad. Ze was bijna een seconde sneller dan haar toptijd uit het 50-meterbad. Daarmee eindigde ze als 45e. Mirelle sloot het toernooi af met de 25e tijd bij de senioren. Haar eindtijd was haar derde tijd ooit: alleen bij de Brabantse Winter Kampioenschappen van zowel 2018 als 2019 was ze een fractie sneller. Rob bleef boven zijn beste tijd.
In de avond mocht Rens nog twee keer in actie komen. In de B-finale 50 school werd hij zesde. Hij was een halve seconde sneller dan in de series, toen hij zijn PR al met 2,5 seconde aanscherpte. In de B-finale 50 vrij werd hij zevende met een verbetering van zijn PR met 0.01 seconde. In de series had hij zijn PR al met 0.2 seconde aangescherpt.

Totaal:
  • 5 zwemmers
  • 42 starts
  • 30 PR's
  • 10 PR's (inclusief PR tussentijd) voor Fenne en Nana
  • 10 PR's voor Rens, waarvan 2x verbetering in de finales van zijn PR uit de series.
  • 2e tijd ooit voor Mirelle op 100 vlinder (finale) en 100 rug, 3e tijd ooit op 100 vlinder (serie), 100 wissel en 50 vrij. 
  • 2e tijd ooit voor Rob op 100 school, 100 vrij en 50 school
  • B-finales voor Mirelle (7e 100 vlinder) en Rens (6e 50 school en 7e 50 vrij)