zaterdag 10 augustus 2019

Uitslag NK Open water 10 en 11 augustus in Heerjansdam

Op zaterdag 10 en zondag 11 augustus werden in Heerjansdam, net als vorig jaar, de Nederlandse Kampioenschappen open water zwemmen gehouden. Neptunus '58 kwam met drie zwemmers in actie.

Sandra, Puck en Rob
Puck Bakker mocht zaterdagochtend als eerste het water in voor de 2500 meter vrije slag bij de meisjes junioren. De dertienjarige zwemster zwom nog nooit verder dan een kilometer in het open water in wedstrijdverband. Ze heeft echter afgelopen seizoen in het zwembad al eens de twee kilometer vrije slag gezwommen en in de Oosterplas heeft ze de 2,5 kilometer ook al eens gehaald. De afstand viel haar erg mee, maar de omstandigheden maakten het een hele zware race. Er stond namelijk een flinke wind op de baan, waardoor er behoorlijke golven waren. Op de heenbaan had je wind mee, maar op de terugbaan vol tegen. Puck moest eerst twee grote rondes van één kilometer zwemmen en daarna nog een kleine ronde van 500 meter, dus drie keer met de golven mee en drie keer tegen de golven in beuken. Des te knapper is deze prestatie, want de tengere Puck wist de race te volbrengen na 53 minuten en 35.95 seconden. Ze eindigde daarmee als zestiende van Nederland. 

Terwijl Puck aan het strijden was met de elementen ging ook Rob van de Ven het water in en wel voor de 2000 meter schoolslag bij de masters. Rob zwom vorig jaar in hetzelfde water ook de twee kilometer school bij de NK. Toen tikte hij als zesde aan na iets meer dan 43 minuten. Helaas viel een 'generale repetitie' voor deze afstand drie weken geleden in Mijnsheerenland letterlijk in het water: de wedstrijd werd afgelast vanwege de slechte en gevaarlijke weersomstandigheden. In Heerjansdam had ook hij moeite met zijn slag vanwege de golven, maar desondanks wist hij onder de 43 minuten te finishen en dus een persoonlijk record te zwemmen. Met 42.44.20 werd hij vierde van Nederland bij de 40+, op zo'n twee minuten van het podium. 
Rond half vier startte Sandra Schellekens op de 1000 meter vrije slag voor masters. Deze afstand telde niet als Nederlands Kampioenschap. Ook Sandra had het met name op de terugweg erg zwaar door de weer opstekende harde wind en ze kreeg dan ook des te meer respect voor haar twee clubgenoten die een langere afstand af moesten leggen. Sandra eindigde na 19 minuten en 8.70 seconde als zevende bij de dames 30+. 

Een dag later was de wind een stuk rustiger en waren de omstandigheden dus een stuk fijner. Rob startte, aangemoedigd door zijn beide zussen die ook naar Heerjansdam waren gekomen, op de 3000 meter schoolslag bij de heren senioren. Het was de eerste keer dat hij deze afstand zwom, dus finishen was het voornaamste doel. Dat de omstandigheden een stuk beter waren dan 24 uur eerder bleek wel: na 2 van de 3 rondes (van elk 1 kilometer) was hij sneller dan de eindtijd op de 2000 meter schoolslag op zaterdag! Uiteindelijk tikte Rob aan na 1 uur, 3 minuten en 54.70 seconden. Daarmee eindigde hij als zevende. Terwijl Rob met zijn laatste ronde bezig was, mocht Sandra het water in voor de 3000 meter vrije slag bij de masters. Het was vier jaar geleden dat ze voor het laatst een drie kilometer zwom, dus ze wist niet zo goed wat ze qua eindtijd kon verwachten. Uiteindelijk tikte ze na 53 minuten en 29.65 seconden aan. Ze werd daarmee negende van Nederland. Haar gemiddelde kilometertijd was nu 17.49 minuten, maar liefst 1 minuut en 20 seconden sneller dan op zaterdag!

De drie zwemmers kunnen terugkijken op een zeer geslaagd Nederlands Kampioenschap en zagen hun trainingsarbeid van de afgelopen maanden (twee keer per week werden er flink wat meter sgezwommen in de Oosterplas in 's-Hertogenbosch) beloond met mooie resultaten. Deze drie zwemmers zullen van eind augustus tot medio september deelnemen aan de vier Brabantse open water wedstrijden in de hoop daar een of meerdere podiumplaatsen te behalen.

Livetiming


Geen opmerkingen: